Zadaća mišljenja

Mini putopis

Generalna — Autor nietzsche @ 07:32
Nerjetko, za vrijedno i rijetko gradivo valja skočiti na Bliski Istok, sve do metropolisa knjiga; mjesta gdje čitalačke navike nikad nisu uminule, naprotiv, a izdavači i prevodioci revno obavljaju svoj posao.
Treba mi jedan cijeli dan samo za knjižare u Knez Mihajlovoj ... lijevo, pa desno, nikad kraja izlozima sa knjigama, od police do police, čučni - ustani, gore pa dolje ... ulicom vučem svoj plavi kofer na točkićima, isprva veselo poskakuje, ali postaje sve teži ... Zmaj Jovina, pa Čika Ljubina ... točkići već stenju ... a još Terazije. Prijekorno me iz izloga gledaju Crnjanski, Kiš, Pekić, Andrić, Selimović, Obradović, Desanka, Radičević, Kapor, Konstantinović, Šantić, Nušić, ... joj, tko bi izdržao, moram ući!
Izdavačke kuće već po navici, renomeu i tradiciji: "Dereta", "Ezoterija", "Plato", "Zorana Stojanovića", "Geopoetika", "Fedon", "Paidea", "Clio", "Geopoetika", "MS", "CID", "Atos", "Mono i Manjana", "BIGZ", "Laguna", "Prosveta", itd. Knjige pak, povoljna cijena, izvanredna oprema, nenadmašan izbor naslova i, ono najvažnije, vrhunski prijevodi!
Ups! ... dehidrirao sam ... još ovo da vidim ... ah, moram počinuti: slatka lenja pita, Jelen svjetlo, topli đevreci, leskovačke pljeske, Nikšićko tamno, ... ojoj-joj! Već se mrači!?
Vraćam se kući na zapadni Balkan pun ko' brod! Autobus se nagnuo na lijevu stranu ...
Dobro jutro narode!

SIMULACIJA

Generalna — Autor nietzsche @ 10:54
Jedan od glavnih izraza globalističkog programiranja ljudi u ovoj stvarnosti je ono što zovemo religija, i to ne znači samo Kršćanstvo, Judaizam, Islam i ostalo što povezujemo sa ovom riječi. Pritom mislim i na religije koje zovemo novac, politika, karijerizam, masovni mediji, trendovi i moda, ... zapravo, pod time mislim na sve što diktira vaš osjećaj za stvarnost i zarobljava vas u iluziji.

"I vrag može citirati Sveto pismo, ako je mu je to potrebno." SHAKESPEARE

Danas još samo još repama i korabama pod zemljom, nije bjelodano, da smo već u svjetskom ratu - nečujnom, hibridnom! Trenutno se kod nas, za razliku od Bliskog Istoka, ratuje ekonomskim sankcijama, informacijama, informatički, geoinženjeringom, transhumanistički, elektromagnetski, mikrovalno, zaprašivanjem, itsl. - uglavnom su to razni oblici neokortikalne agresije! Nota bene: nečujna oružja za tiho ratovanje govore i: "drži ih stalno zaposlenima, zaposlenima, zaposlenima, lojalnost, a ne solidarnost, kolektivitet, a ne individualnost, ..."; "drži ih stalno u strahu - od epidemija, od gladi, od holesterola, od glutena, od kućnih poslova, od vlastite djece, od starenja, od bolesti, od sunca, od smrti, od ovrha, od terorizma, od dosade, od slobode, od pakla, od Boga, od policije, strah, strah, strah, ..."

Jedna prigodna i prikladna digresija: Zašto su svojedobno Nijemci masovno glasali za Hitlera? Pa zato jer nisu čitali knjige svojih velikih mislilaca i stvaraoca; nisu čitali ni Kanta ni Hegela, nisu čitali ni Schopenhauera ni Nietzschea, nisu čitali ni Goethea ni Schillera, itd ... zar vam to ne govori ništa o ovdašnjoj poremećenosti odnosa i pojmova, o ovdašnjoj izmanipuliranoj percepciji  i sustavnom generiranju mišljenja i stavova! Dakle, njemački građani, slušali su radio i gledali televiziju, čitali su novine, ali ne i knjige! A ovi danas?
I kad sam već kod Njemačke: danas pak, bez imalo kritičkog promišljanja, javne diskusije i analitičke debate, hrvatski vlastodršci ponavljaju, i to po treći puta, jednom pod Napoleonovom zastavom, drugi puta pod Hitlerovom zastavom, ponavljaju iznova povijesnu, civilizacijsku i moralnu grešku - te pod Trumpovom, luciferijansko-barbarsko-hegemonijsko-korporatističkom zastavom - dopušta hrvatskim državljanima ići na ruski front!

"U sadašnje vrijeme, koje prednost daje znaku nad onim što je označeno, kopiji nad originalom, predstavi nad stvarnošću, pojavnosti nad suštinom - istinito se smatra profanim, a samo je iluzija sveta. Točnije, sveto se uvećava u mjeri u kojoj istinito uzmiče, a iluzija pojačava, tako da najvišem stupnju iluzije odgovara najviši stupanj svetosti.”

Ludwig Andreas Feuerbach, (1804. - 1872.) njemački filozof i antropolog. Vodeći mislilac među lijevim hegelijancima.

Silazak Anđela

Generalna — Autor nietzsche @ 10:03
Sasvim je jasno da je Tesla morao imati uvid u ono što bismo danas u nedostatku boljih izraza mogli nazvati parapsihologija. To kako je on dolazio do pronalazaka i kako je radio u svojoj umnoj laboratoriji, to je, svakako, bez pandana u historiji nauke.

 I pored više od 150.000 dokumenata koje danas čuva Muzej Nikole Tesle u Beogradu  on iza sebe nije ostavio sistem svog naučnog metoda, jer Tesla je bio jasnovidac. On je dolazio u određena psihička stanja i to je bila njegova metoda, koja ustvari može da se poredi samo sa  sličnim stanjima u kojima se nalaze jogini ili sa onim o čemu pričaju sveci. Teslu danas rijetko ko posmatra kao filosofa i duhovnog čovjeka, a on je oduhovio fziku, oduhovio tehnologiju, oduhovio nauku. Najzad, čitavim svojim životom i radom postavio je osnove post-kršćanske civilizacije Trećeg milenijuma. I pored svega toga njegov uticaj na savremena kretanja u nauci je minimalan, ali će to morati da se ponovo vrednuje. Tek u budućnosti dobićemo pravi odgovor na Teslinu paradigmu, jer je on isuviše ispred i iznad današnjih naučnih metoda.

 Poznati hinduistički učitelj Swami Vivekananda, član Ramakrišnine misije, koji je bio poslan na Zapad da ispita mogućnost ujedinjenja svih svjetskih religija, posjetio je Teslu u njegovoj Njujorškoj laboratoriji 1996. godine i odmah poslao pismo svom indijskom kolegi Alasingu opisujući susret sa Teslom sa strahopoštovanjem i bezrezervnim divljenjem: “Ovaj je čovjek sasvim drugačiji od svih zapadnjaka (…) Pokazao mi je svoje eksperimente sa elektricitetom, koji je za njega živo biće i sa kojim on razgovara i naredjuje mu (…) Radi se o visoko spiritualnoj ličnosti. On nesumnjivo posjeduje duhovnost najvišega nivoa i u stanju je da prizove sve naše Bogove (…) U  njegovim električnim vatrama raznih boja pojavili su se preda mnom gotovo svi naši Bogovi: Višnu, Šiva…a osjetio sam prisustvo i samog Brahme.”

 Čest posjetilac Tesline laboratorije u noćnim časovima bio je i čuveni pisac Samjuel Klemens, čiji je pseudonim po kome je u književnosti ostao poznat, bio – Mark Twain. Tesla je sa njim bio toliko blizak da je i godinama posle Twainove smrti redovno o njemu govorio kao o još živom prisnom prijatelju.
 Pisac Twain umro je 1910. godine, a šest godina poslije toga objavljena je njegova čudna novela „Tajanstveni stranac“. U njoj se govori o Anđelu koji silazi sa Neba u malo austrijsko selo, gde se susreće sa grupom dječaka sa kojima se igra i poučava ih tajnama svijeta. Ako se malo austrijsko selo shvati kao Smiljan, a lik Anđela zamijeni Teslom, dobiće se sjajno objašnjenje veoma čudne teorije ljudskih sudbina i kosmologije izražene u tom kratkom djelu koje primjetno odudara od drugih Twainovih pripovjetki. Anđeo govori o osjećanju moralnosti koje je izvor svih ljudskih nedaća, i nesreći prouzrokovanoj neshvaćanjem kompjuterski precizne kombinatorike najsitnijih događaja, od kojih svaki odredjuje dalji niz karika u svojstvenom lancu narednih zbivanja.

 Ljudska slobodna volja, prema njemu, je čista zabluda čula, sve je predodređeno i vodi predvidljivom ishodu. Prema tome, data ljudska individualna psihosomatska struktura ima ograničen broj mogućih sudbina. Kombinacije sudbine su nizovi događaja, i čovjek se može prebacivati iz niza u niz voljom viših bića. Anđeo, na primjer, učini da osoba zatvori umjesto da otvori prozor, kako je bilo predodređeno, i sudbina te osobe krene sasvim drugim smjerom, aktivira se novi lanac zbivanja. Ovo se potpuno slaže sa Teslinom idejom o čovjeku kao automatu kosmičkih sila, i vrlo je ubjedljivo pokazano jednostavnim dramaturškim sredstvima velikog pisca. Najzad, prije nego što Anđeo napušta svoje prijatelje, seoske dječake, uvodi ih u posljednju kosmičku tajnu koja ih je užasnula, tajnu Ne-bića: „Sve je samo misao“ kaže on, „ništa ne postoji“, „i ja sam samo misao, usamljena misao koja luta praznim prostranstvima Svemira“…

Mir

Generalna — Autor nietzsche @ 23:10
Moje najiskrenije saučešće braći Rusima povodom ubistva ambasadora u Turskoj!

Powered by blog.rs